богатити


богатити
БОГА|ТИТИ (15), -ЩОУ, -ТИТЬ гл.
1.Обогащать, делать богатым кого-л.:

Плътьскоую. богатѩща свѩтаѩ благородьство. доушевьноую ˫ако божию паче. въжеласта. христа бо възлюбиста. Стих 11561163, 74; и се живи ѥсмъ, ˫ако показуѥми и не оумерьщвѩѥми, ˫ако скорбѩще воиноу же радующе(с), ˫ако нищии многы˫а б҃атѩще, ˫ако ничсо же не имуще и всѩчьска˫а сдержаще. (πλουτίζοντες) ГА XIIIXIV, 273а; ты всемощенъ ѥси. оубожа и б҃атѩ. оумерщвѩ˫а и оживлѩ˫а. и творѩи всѩ премудрено. ЛЛ 1377, 120 (1169); г(с)ь ɤбожи(т) и б҃атить. мертвить и живить ГБ XIV, 122б; Соуть мнози б҃атѩче себе а ничто же не имѣ˫аче. (πλουτίζοντες) Пч к. XIV, 81 об.; дѣды и оц҃ь твои великыи кнѩ(з) олександръ оукрасили цр҃квь б҃ию клирошаны и книгами и богатили домы великыми десѩтинами по всимъ градомъ KB к. XIV, 190 об.; Г(с)ь оубо живить и б҃атить. смирѩѥть и высить. Пал 1406, 186б.

2. Быть богатым, становиться богатым:

ѥгда оубо оувидиши грѣшна б҃атѩща и добрѣ живоуща и сдравѩща и ничто же зло стражюща, въздъхнi и просльзи(с) и порыдаи ѥго (πλουτοῦντα) ГА XIIIXIV, 88а;

прич. в роли с.:

что бо ѥ(с) зависти горча˫а. и оканьнеѥ. завиди ленивыи. ѡ(т) страды б҃атѩщему. а не преже понудитсѩ къ страде ѡ(т) не˫а же ч(с)ть растеть. Пр 1383, 138в.


Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Смотреть что такое "богатити" в других словарях:

  • богатити ся — гачу ся, Пр. Збагачуватися, багатіти …   Словник лемківскої говірки

  • богатити —  (да) обогатявам …   Църковнославянски речник


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.